Pokud taky máte rádi vydatné zeleninové krémy a nevšední chutě, tak u vás Lohikeitto jednoznačně zaboduje!

Recept

pro 4 osoby

  • 2 – 3 lžíce másla či ghí
  • 1 cibule
  • 2 menší pórky
  • cca 500g brambor (pokud chcete připravit lowcarb verzi, vynechte je)
  • 2-3 menší mrkve
  • cca 1 l zeleninového vývaru (pokud nemáte, nic se nestane, pórek a další ingredience se postarají o dostatečně intenzivní chuť)
  • 200ml 30% smetany
  • svazek čerstvého kopru
  • min 200g lososa (filet, bez kůže a kostí)
  • himalájská sůl
  • umeocet (lze použít ocet dle Vaší chuti, pro nás je nej ten japonský)

Postup

Všechny ingredience si připravíme – cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno; pórek očistíme, nakrájíme; brambory a mrkev oloupeme a pokrájíme na menší kousky; kopr propereme, zbavíme jej větších stonků a nakrájíme jej nadrobno a nakonec filet z lososa nakrájíme na  kousky. Necháme na másle zpěnit cibuli, přidáme pórek a krátce zarestujeme. Následně přidáme mrkev a brambory, v hrnci vše promícháme a zalijeme vývarem a necháme vařit cca 15-20 min do změknutí brambor. Na konci varu přidáme nakrájenými kopr a smetanu, důkladně promícháme. Směs dohladka rozmixujeme ve foodprocesoru typu G21, chuť doladíme přidáním cca 3 lžic umeocta (dle potřeby případně dosolíme).

Kousky lososa krátce a intenzivně opečeme na másle, jemně osolíme a ještě zatepla servírejeme na hladinu polévky v talířích. Dozdobíme snítkami čerstvého kopru. Dobrou chuť!

Comments

comments