Taky u Vás v létě frčí různé zeleninové placky? My neustále zkoušíme a obměňujeme a hledáme ty nejchutnější variace. Garantuji Vám, že s vyzkoušením našich cukeťáků rozhodně neprohloupíte a věřím, že v cuketové sezóně se k tomuto receptu budete opakovaně vracet…

Už dlouho se snažíme doma o doladění dokonalých cuketových placek. V loňském roce u nás vítězila varianta s pohankovou moukou (recept v tomto odkazu). Letos u nás vítězí lowcarb mandlová mouka a cukeťáky jsou s ní opravdu neodolatelné. Takže neváhejte a vzhůru na ně!

Tipy:

  • cuketu před použitím důkladně omyjeme, pokud máme domácí, či od zaručeného pěstitele, nemusíme ji ani loupat
  • pokud máme větší cuketu a po rozříznutí jsou jasně viditelná velká semínka, vnitřek cukety vydlabeme a do cukeťáků jej nepoužijeme
  • pokud se vyhýbáte mléčným výrobkům, není problém parmezán zcela vynechat, vyzkoušeli jsme opakovaně, že cukeťáky i bez něj chutnají skvěle
  • máte naopak rádi „sýrové chutě„? Uberte mandlí a přidejte najemno nastrouhaného parmezánu ✌️

Recept

pro cca 4 osoby

  • cca 1000 g nahrubo nastrouhané cukety
  • 1 jarní cibulka
  • 3 vejce
  • 200 g loupaných mandlí/mandlové mouky
  • 50g parmezánu nebo Gran Moravie
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky himalájské soli
  • 1 lžička pečícího prášku bez fosfátů
  • 1 lžička pepře
  • dle zájmu cca 50g orestované farmářské slaniny

Postup

Nahrubo nastrouhanou cuketu prosolíme a necháme minimálně 5 minut odpočinou, aby pustila šťávu. Přebytečnou vodu z cukety vymačkáme a  do směsi přidáme všechny zbylé ingredience a důkladně promícháme v tekutější těsto. Těsto smažíme na středním plameni na pánvi s nepřilnavým povrchem na trošce přepuštěného másla (ghí) na každé straně cca 3 min. Servírujeme s dipem ze zaskysané smetany a čerstvých bylinek. Doboru chuť!

Tip: Nejste fandové smažení? Žádný problém, cukeťáky lze stejně snadno připravit i v troubě – stačí těsto nanést na pečící papír a péct do zlatova (cca 25 minut při 180st)… Chutnají a vypadají taky skvěle – posuďte sami na posledních fotografiích 😉


Zucchini pancakes – Recipe (for 4 people): about 1000 grams of grated zucchini; 1 spring onion; 3 eggs; 200 g of grated almonds; 50g Parmesan or Gran Moravia; 2 pcs garlic; 2 teaspoons of salt; 1 teaspoon of phosphate-free baking powder; 1 teaspoon of pepper; 50g bacon

 

Comments

comments