Jaký doma používáme vysokorychlostní mixér? Hledali jsme spolehlivého a výkonného parťáka pro naše intenzivní rodinné využití… Podmínkou byl i finanční limit do 10 tisíc… Dlouho jsme porovnávali, pročítali recenze a diskutovali se známými. Parametry srovnatelný s nejvyšší třídou těchto mixérů (značka Vitamix) nám vyšel jako favorit mixér G21 Perfect Smoothie.

Tento model má hned několik sourozenců, včetně varianty s digitálním ovládáním – v tomhle jsem trochu staromódní a u spotřebičů v kuchyni preferuji manuální ovladač – přijde mi, že techniky je kolem dost a obyčejný klapkový spínač vydrží déle…  Jako významné plus jsem viděla i možnost dokoupení menší nádoby, která se skvěle hodí na ořechová másla.

Zkušenosti po 6 měsících využívání

S recenzí jsem počkala, až budu mít vyzkoušeny opravdu všechny skupenství a druhy surovin, tak abych mohla říci, co opravdu naše G 21 Perfect Smoothie Vitality s šesti  ostrými noži zvládne… Mixér používám prakticky každý den. Příkon 1680W a až 32 tisíc otáček dokáže hotové divy. Z oříšků je mouka během několika sekund (třeba jako základ na náš tolik oblíbený semínkový paleo chleba). U zmrzliny ze zmrzlých kousků ovoce a smetany či mascarpone se nemusím bát, že mixér navzdory ledovému obsahu zavařím. Na rozdíl od našeho předchozího mixéru opravdu oceňuji možnost mixování ještě horkých směsí na zeleninové pyré – G 21 vše zvládne zkrátka skvěle! Materiál  nádob (nezávadný plast neuvolňující žádné škodlivé látky do mixované potravy) navíc nedrží pachy ani barviva  – mrkvový, řepný ani třeba lososový krém nezanechá památek…

Na co nejčastěji mixér využívám?

Mletí základních surovin – ať jsou to mandle, kokos nebo slunečnicová semínka nebo třeba len – vše do minuty na směsi moučné konzistence – v tomto ohledu je G 21 opravdu nepřekonatelný.

Rostlinná mlékavideorecept z jejich přípravy  jsem s Vámi na Facebooku dokonce sdílela už na přelomu roku. S G21 Perfect Smoothie se mi výrazně zvýšila výtěžnost rostlinných mlék a odfiltrovanou drť z kokosu či ořechů hned dále používám jako základ do koláčů.

Smoothie – jemné smoothie během chvilky, jako bonus navíc mají malá i velká nádoba zobáček pro snadnější nalévání.

Zeleninové krémy – krásně jemné a hedvábné krémy, které tenhle mixér vykouzlí jsou opravdu návykové.  Už žádné kousky, co by strávníci hledali na dně talíře!

Pomazánky a ořechová másla – základem jejich přípravy je plánování – nemá smysl připravovat pár lžic, pokud neděláte pomazánku pro větší počet lidí, ve velké nádobě skončí hodně pomazánky po stěnách a pod noži. Obecně na přípravu pomazánek jednoznačně doporučuji menší nádobu (0,9l) a minimálně 200g surovin. Na začátek mixování u ořechových másel se hodí přidat např 2-3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje (recept na naše domácí arašídové máslo máte zde).

RAW tyčinky – mixování datlí se směsí ořechů je kapitola sama pro sebe… Doma vyrobené RAW tyčinky Vás vyjdou zhruba na 1/3 ceny těch kupovaných, běžné mixéry na ně nestačí a setkání s hrstí sušených datlí bez předchozího namočení přežije málokterý… Proto jsem byla hodně zvědavá, jak si G 21 poradí s kousky datlové pasty a ořechy k tomu. Velmi mě potěšilo, že ač směs dala motoru skutečně zabrat, tak s dávkou obezřetnosti, postupným mixováním a přidržováním nádoby to G 21 Perfect Smoothie také zvládl (v tomto případě se mi zdála lepší práce s větší nádobou, kde směs měla dostatek vzduchu).

Shrnutí

Výkon G21 Perfect Smoothie je ve své kategorii středně drahých mixérů v poměru k ceně okolo 6 tisíc opravdu výborný. Pokud bych vybírala znovu, opět by padla volba na tento model…

Klady
  • vysoký výkon a otáčky
  • plynulá regulace rychlosti
  • několik barevných kombinací těla mixéru
  • součástí balení je ergonomické šťouchadlo, které Vám pomůže během mixování
  • víčko nádoby s nálevkou (hodí se zejména na ořechová másla)
  • menší nádobu je možné dokoupit
  • nádoba zvládá horké suroviny i zmrzlé suroviny (odolnost nádoby -40 °C až + 120 °C)
  • prodloužená záruka (2+2 roky)
  • skvělý servis (známí osobně prověřili a mixér měli z opravy do 5 dnů zpátky)
Zápory
  • čistění – nádoby nemají odmontovatelné dno, nejčastěji využívám výplachu horkou vodou se saponátem a dočišťuji jemnou stranou houbičky
  • vybrání umixovaného jídla zpod nožů není nejjednodušší, chce to trochu cviku
  • relativně velké rozměry

Na mixéry i další spotřebiče značky G 21 se podívejte na webu české společnosti https://www.g21-vitality.cz/

A co Vy? V čem mixujete doma?

Comments

comments