Originální dárek nebo zdravá alternativa sladkosti pro Vaši rodinu? Přesně takové jsou domácí želé bonbóny. Jejich příprava je snadnější než byste si mysleli, tak vzhůru do toho!

I když jsme dlouho odolávali vnějšímu tlaku, stejně nastal den, kdy mého syna začaly velmi zajímat gumoví medvídci a podobné ňamky… U nás doma průmyslově vyráběné sladkosti nevedeme, takže jsem neváhala vrhla se do výroby domácích „žužu“. Několikrát jsem zkoušela variantu s agarem, ale nikdy to nebylo ono. Na radu povolaných (Jany Dell-Plotnarkové a Kateřiny Gallinové) zakoupila kvalitní želatinu a výsledky jsou skvělé!

Na Vaše žádosti doplňuji informaci, že želatinu od Great Lakes je možné koupit v Čechách z webu Paleodoupě, anebo levněji z ciziny z webu ihealth.com


Recept

na cca 40 ks větších bonbónů

  • 250 ml tekutého základu (ovocné smoothie/kvalitní džus/kokosové mléko s ovocnou přísadou)
  • 3,5-4 lžíce (cca 45g) kvalitní želatiny (např. Great Lakes)
  • případně koření dle chuti (skořice, kardamon, zázvor atd.)

Postup

Do kastrůlku (s ideálně silnějším dnem) přidáme tekutý základ bonbonů a cca 3,5 až 4 lžíce želatiny. Směs necháme min 5 minut odpočinout, aby se želatina nasákla tekutinou a následně se nám snáze rozehřála. Směs pak pomalu zahříváme a mícháme, tak aby se nám želatina dokonale rozpustila (směs by neměla dosáhnout bodu varu). Následně naplníme formičky dle naší volby a necháme bonbóny ztuhnout. Bonbóny nám vydrží v chladničce max 7 dní. Dobrou chuť

Tip: Doporučuji tekutý základ bonbónů ochutnat hned na začátku – pokud by se Vám zdál málo sladký, přidejte navíc třeba lžíci švestkového sirupu nebo trochu stéviového extraktu…


Gumdrops – Recipe: 250 ml of liquid base (fruit smoothie / quality juice / coconut milk); 4 tablespoons of high quality gelatin; spice to taste (cinnamon, cardamom, ginger, etc.)

 

Comments

comments