Bezlepková pizza? Skoro bez sacharidů? Je to snazší, než si myslíte! Doma máme konečně po mnoha pokusech favorita, tak neváhejte a vzhůru do pečení!

Bezlepkovou pizzu jsme zkoušeli dělat z květáku, cukety, lněného semínka, ale výsledek nikdy nebyl tak tenký a křupavý, aby mě to nadchlo. Variantě základu z tvrdého sýra jsme se také vyhýbali (poměrně slaný výsledek) a až varianta s mozzarellou je pro nás ta pravá!

Tip: Základ těsta je možné připravit dvěma způsoby, a to buď pozvolným rozehříváním mozarelly na pánvičce, nebo případně intenzivním zahřátím v mikrovlnné troubě. Obě varianty vedou ke stejnému výsledku.

Recept

na 1 pizzu o průměru cca  35 cm

  • 170 g mozzarelly
  • cca 80-85 g rozmixovaných mandlí nebo mandlové mouky
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 vejce
  • zarovnaná lžička himalájské soli (pokud chystáte pro malé děti, klidně vynechte)
  • sušené koření dle chuti (rozmarýn/tymián/česnek atd.)
  • obloha dle Vaší volby
  • na zakápnutí Extra panenský olivový olej Borges Fruity

Postup

Při přípravě těsta na pánvičce: Mozzarellu si nadrtíme v kuchyňském robotu nadrobno a společně se 2 lžícemi zakysané smetany ji pomalu rozehřejeme na pánvičce v jemnou směs. Postupně přidáme rozmixované mandle, sůl a bylinky dle naší chuti, po odstavení z plotny vmícháme do těsta vajíčko.

Při přípravě těsta v mikrovlnce:  Mozzarellu si nadrtíme v kuchyňském robotu nadrobno, přidáme mandlovou mouku a 2 lžíce zakysané smetany, sůl a směs promícháme. V míse vhodné do mikrovlnky necháme těsto prohřát na plný výkon 1 minutu. Chvíli jej pak necháme odpočinout a znovu jej prohřejeme na plný výkon cca 30 sekund. Směs důkladně promícháme, dochutíme bylinkami a vmícháme vajíčko.

Další postup společný pro obě varianty: Těsto důkladně propracujeme a mezi 2 listy pečícího papíru vyválíme do tvaru a požadované tloušťky, těsto propícháme vidličkou. Korpus pečeme dozlatova při cca 13 min při 220st, poté ozdobíme oblohou dle naší chuti a pizzu dopečeme 5-10 min. Pizzu podáváme s čersvým salátem a zakápnutou extra panenským olivovým olejem. Dobrou chuť


Lowcarb pizza – Recipe: 170 g grated mozzarella cheese, 85 g almond meal/flour, 2 tbsp cream fraiche, 1 egg, salt to taste, your choice of toppings

Comments

comments