Chef MUM

Milovnice dobrého jídla, hezkých fotek a svého malého raubíře ❤️

Jablečný koláč (Apple pie)

Máte rádi jablečné koláče? A láká Vás zkusit zase něco nového? Tak právě pro Vás je tady recept na vláčný jablečný koláč, kterým zajisté vykouzlíte úsměv na tváři všech ochutnávajících…

Tipy:

  • Vámi vybraný tuk (ghí/máslo/kokosový olej) si před použitím jemně rozehřejte
  • ve veganské verzi nahraďte každé vajíčko jedním menším banánem
  • v receptu uvádím verzi ze špaldové mouky, koláč ale stejně dobře bude chutnat i z pohankové nebo jiné bezlepkové mouky
  • pokud jako sladidlo použijete sirup (třeba agávový nebo rýžový), uberte trochu mléka
  • koláč jsem dělala ve variaci bez prášku i s práškem do pečiva, doma nás více chytla „vláčnější“ verze bez něj
  • skvělého výsledku docílíte jak s použitím nastrouhaných oloupaných jablek, tak i se zavařenou sklenicí strouhaných jablíček z minulé sezóny


Recept

dortová forma o průměru max 25 cm

  • 4 lžíce tuku dle Vaší volby
  • 2 vejce (pro veganské provedení  nahraďte banány)
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • cca 100 ml mléka
  • 4 lžíce sladidla dle Vaší volby (používám většinou poměr 2 lžic stévie na 2 lžíce kokosového či třtinového cukru)
  • jablka (cca 5 čerstvých nebo 0,7l sklenice zavařených nastrouhaných)
  • lžička vanilkového extraktu/vanilky
  • dle zájmu 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
  • zakysaná smetana a skořice na ozdobu

Postup

V míse smícháme mouku, vejce, tuk, mléko, sladidlo a vanilkový extrakt. Pokud chceme nadýchanější a sušší verzi koláče, přidáme lžičku pečícího prášku bez fosfátů.  Těsto rovnoměrně naneseme do předem vysypané či pečícím papírem vystlané pečící formy. Jablíčka oloupeme, nahrubo nastrouháme a přidáme  na těsto (lžící můžeme část jablíček i vtlačit přímo do těsta). Pečeme cca 25 min na 180 st. Po vychladnutí zdobíme zakysanou smetanou či tvarohem a bohatě posypeme skořicí. Dobrou chuť…

Tip: Pokud máte rádi rozinky, přidejte jich hrst přímo do těsta…


Apple pie – Recipe: 4 tablespoons fat of your choice; 2 eggs (for vegan version bananas); 200 g plain spelled flour; about 100 ml of milk; 4 tablespoons of sweetener of your choice (I use mostly the ratio of 2 tablespoons of stevia to 2 tablespoons coconut or cane sugar); apples (5 fresh apples or jar of cooked  apples); teaspoon vanilla extract; teaspoon baking powder; sour cream and cinnamon for garnish

Chtěli byste zkusit z jablíček něco jiného – zkuste třeba moji verzi RAW jablečného dortu nebo slavnostního čokoládového dortu s jablky

Comments

comments

2 Comments

  1. Doopravdy výborný 😉 Dělala jsem v bezlepkové a vegan (neměli jsme doma vejce :-D) verzi bez prášku do pečiva. Mouky jsem použila 50 g tapiokového škrobu, 70 g čirokové a 80 g jáhelné. Navíc jsem přidala jen 2 lžičky mletého lnu do rozmačkaných banánů. Díky za recept 😉

    • Markéta

      1.4.2017 at 11:21

      Dobrý den,

      díky moc za milý komentář, jsem ráda, že koláč chutnal. Já většinu bezlepkových variant peču s pohankovou moukou, ale určitě zkusím i další obměnu.

      Hezký slunečný víkend přeje Chef MUM

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2019 Chef MUM

Theme by Anders NorenUp ↑

Close