Jestli jste tuřín měli za neznámou surovinu pro kuchyni a v obchodech či na farmářských trzích jste ho míjeli bez povšimnutí, tak zbystřete 😉. Tento jednoduchý recept na večerní zobání či nevšední přílohu je ideálním odrazovým můstkem pro zkoušku této opomíjené kořenové zeleniny.
Tuřín je dietní zeleninou, která má mimo delikátní chuti i relativně vysoký obsah vitamínu C (25mg na 100g tuřínu) a vápníku. Někteří jistě ocení jeho léčivé účinky při chorobách zažívacího ústrojí.
Recept:
- 2 bulvy tuřínu
- hrst parmezánu
- 2 snítky rozmarýnu
- 2 lžíce olivového oleje/másla
- sůl, pepř
Postup:
Tuřín si oloupeme a nakrájíme na hranolky (kdybyste chtěli dělat opravdu velké hranolky, doporučuji tuřínové kusy cca 5min předvařit). V misce obalíme tuřínové kousky směsí parmezánu, rozmarýnu a špetky soli a pepře. Obalený tuřín rozvrstvíme na plech (kousky se nesmějí překrývat) s olejem. Pečeme cca 20-25 min při 210-230st. Po cca 15 min pečení doporučuji hranolky obrátit. Před podáváním případně dosolte. Dobrou chuť 😉
Turnip fries – Recipe:
- 2 eyeballs turnip
- a handful of parmesan cheese
- 2 sprigs rosemary
- 2 tablespoons olive oil / butter
- salt and pepper
Napsat komentář