Jestli jste tuřín měli za neznámou surovinu pro kuchyni a v obchodech či na farmářských trzích jste ho míjeli bez povšimnutí, tak zbystřete 😉. Tento jednoduchý recept na večerní zobání či nevšední přílohu je ideálním odrazovým můstkem pro zkoušku této opomíjené kořenové zeleniny.

Tuřín je dietní zeleninou, která má mimo delikátní chuti i relativně vysoký obsah vitamínu C (25mg na 100g tuřínu) a vápníku. Někteří jistě ocení jeho léčivé účinky při chorobách zažívacího ústrojí.


Recept:

  • 2 bulvy tuřínu
  • hrst parmezánu
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 2 lžíce olivového oleje/másla
  • sůl, pepř

Postup: 

Tuřín si oloupeme a nakrájíme na hranolky (kdybyste chtěli dělat opravdu velké hranolky, doporučuji tuřínové kusy cca 5min předvařit). V misce obalíme tuřínové kousky směsí parmezánu, rozmarýnu a špetky soli a pepře. Obalený tuřín rozvrstvíme na plech (kousky se nesmějí překrývat) s olejem. Pečeme cca 20-25 min při 210-230st. Po cca 15 min pečení doporučuji hranolky obrátit. Před podáváním případně dosolte. Dobrou chuť 😉


Turnip fries – Recipe:

  • 2 eyeballs turnip
  • a handful of parmesan cheese
  • 2 sprigs rosemary
  • 2 tablespoons olive oil / butter
  • salt and pepper

DSC_0843

DSC_0865

DSC_0852

DSC_0867

Comments

comments